Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Травень » 12 » На старті сезон оздоровлення в позаміських таборах влітку 2013 року
15:34
На старті сезон оздоровлення в позаміських таборах влітку 2013 року
На старті сезон оздоровлення в позаміських таборах влітку 2013 року.

    Під керівництвом голови Фрунзівської РДА Шестополюка П.С., 08 травня 2013 року відбулося засідання Координаційної ради з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей  влітку 2013 року. Участь у роботі цього заходу  прийняли заступники голови райдержадміністрації, начальники управлінь та відповідних відділів . Серед запрошених був директор Фрунзівської міжрайонної виконавчої дирекції Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності Бездітний С.Г. 

У своєму виступі Павло Степанович зауважив, що у відповідності до програми оздоровлення дітей  регіону у 2013 році, одним із найважливіших стратегічних завдань  Фрунзівської райдержадміністрації є покращення здоров’я  дітей через реалізацію їх права на відпочинок, що  вимагає комплексного підходу до вирішення та удосконалення реальних механізмів надання дітям відповідних послуг.

Відбувся звіт відповідальних осіб, головою РДА видані відповідні доручення щодо активізації підготовки до старту оздоровчої компанії 2013 року.

Про оздоровлення дітей застрахованих осіб у позаміських закладах оздоровлення, як із частковим фінансуванням так і за повну вартість за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності доповідав директор  Фрунзівської міжрайонної виконавчої дирекції Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності Сергій Бездітний. Так, Фонд соціального страхування спільно з райдержадміністрацією у цьому році планує оздоровити  150 дітей ( у 2012 році – 37 дітей), із них 130 за пільгових умов з доплатою 10 відсотків вартості путівки та 20 – за рахунок часткового фінансування оздоровлення . У першу зміну з 01 червня будуть направлені 94 хлопчика та дівчинки.

Згідно існуючого Порядку щодо часткового оздоровлення дітей застрахованих осіб право на оздоровлення мають діти у віці від 6 до 18 років, тривалість зміни не менше 21 дня. Цього року затверджені такі граничні норми витрат на часткове фінансування в середньому на оздоровчу зміну: харчування дітей – не більше 39 гривень  на один людино-день, лікування та культура обслуговування дітей – не більше 3 гривень на один людино-день.

Тому, за рахунок коштів Фонду на одну дитину за оздоровчу зміну (розрахункова попередня вартість доби ліжко-дня – 120 грн.) припадає 882 гривні. Крім того за рахунок здешевлення вартості путівок за програмою Мінагрополітики буде погашено ще 777 гривень. Разом ця доплата складе 1659 гривень. Повна вартість путівки 2520 грн., тобто доплата за господарські витрати оздоровчому закладу повинна скласти 861 гривню, як водиться, цю суму  погашали господарські органи та доплачували батьки. Зважте на те, що ми тут ще не заклали автотранспортних витрат, які складуть не менше ніж 200 гривень за доставку одної дитини у два боки. Довідково -кошти Фонду  можуть бути використані лише тоді, коли буде забезпечена доплата господарських витрат. Ось такий не хитрий розрахунок дав підсумок витрат (збитків) господарства. Так за 20 путівок господар повинен викласти більше 20 тисяч гривень.

Як кажуть у народі: «Чужих дітей не буває.» Законом України «Про оздоровлення дітей», статтею 7 визначено, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень забезпечують виділення коштів на оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Це діти-сироти та діти, позбавленні батьківського піклування, діти-інваліди, діти – потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи, діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, діти, які постраждали від нещасного лиха техногенних аварій, катастроф, діти, які перебувають на диспансерному обліку, талановиті та обдаровані діти – переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіади, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій, дитячі творці колективи та спортивні команди, а також діти працівників агропромислового комплексу бюджетної сфери села. Як бачимо солідний перелік і до речі, для цієї категорії минула сесія районної Ради виділила 30 тисяч  коштів  під фінансування оздоровчих програм затверджених на наступні п’ять років (у ній не врахована взаємодія з Фондами, профспілками, міністерствами і т.і.) Але, якщо врахувати категорії дітей на які, насправді, згідно Закону можуть бути направлені кошти районного та місцевих бюджетів, то стане зрозумілим, що переважна більшість батьків будуть вимушені сплатити повністю за свій рахунок частину вартості путівки.

Питання сплати господарської частини вартості путівки у сумі не менше за 861 гривню (без авто послуг) і викликає моє занепокоєння, враховуючи те, що середній розмір заробітної плати у 2012 році у працівників сільськогосподарської галузі із «натяжкою» склав 1400 гривень.

А якщо сім’я має двоє або троє дітей? Поза дією Закону залишаються діти, які ще не встигли досягти своєрідних рекордів та відзнак, але вони потенційні Ейнштейни.  Як бути дітям районного центру та селища міського типу Затишшя, а таких серед потенційних претендентів на оздоровлення та відпочинок переважна більшість. Тому, для такої категорії дітей бажано винайти додаткові джерела фінансування з бюджетів всіх рівнів. Бажано б було, якби відгукнулись роботодавці, тай взяли б первинні зобов’язання щодо добровільної закупівлі пільгових путівок для працівників аграрної сфери.

Крім того, комісії із соціального страхування, за наявності бажаючих, можуть створити для дітей своїх працівників організований відпочинок та оздоровлення у кожному  із оздоровчих закладів України, включених до переліку таких і затверджених у відповідному порядку. Для того щоб за рахунок коштів Фонду була оплачена частина вартості путівки, а саме харчування, медичне та культурне обслуговування, страхувальник повинен подати заявку на бланку встановленого зразка до Фрунзівської виконавчої дирекції, де вказати необхідну кількість путівок та назву оздоровчого закладу (з яким повинен бути складений договір щодо подання оздоровчих послуг на 2013 рік).

Путівка видається батькові або матері (а також опікунові, всиновлювачу або піклувальнику) за основним місцем роботи на підставі особистої заяви. На кожну дитину протягом календарного року може бути видана лише одна путівка на оздоровлення в дитячому оздоровчому закладі.

В цьому році коштів Фонду вистачить на оздоровлення всіх бажаючих дітей, зупинка за «малим» - за коштами, які зможуть покрити вартість путівки в частині її господарських витрат. Тому, враховуючи те, що основною метою не тільки виконавчої дирекції Фонду, а й місцевих органів влади, роботодавців є турбота про здоров’я дітей, про їх гармонійний розвиток,  літня оздоровча компанія 2013 року все-таки відбудеться і на належному рівні.

Відбулося жваве обговорення. Голова Фрунзівської РДА Шестополюк П.С. дав низку додаткових доручень щодо винаходу додаткових шляхів та джерел фінансування господарств з метою  здешевлення частини господарських витрат за придбання путівок за часткову вартість, на встановлення спроможної страхової компанії, яка здійснить страхування дітей під час рейсів нерегулярних автомобільних перевезень, які будуть відбуватись під час слідування дітей до місць оздоровлення та у зворотному напрямку.

 

 

С. Г. Бездітний

пгт Фрунзівка 11.05.2013р.


Переглядів: 684 | Додав: zloy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: