Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Жовтень » 22 » «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266»
13:49
«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266»

У зв'язку із набранням чинності 04 липня 2015 постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 № 439 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266» (далі - Постанова № 439) та керуючись пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням», Міністерство соціальної політики України надає роз'яснення з таких питань:

Питання - відповыдь

Запитання

Частиною 4 статті 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі - Закон № 1105) застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на  матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах: допомога по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Отже, Законом № 1105 визначено механізм обмеження розміру допомоги у випадку, якщо страховий стаж працівника за останні 12 місяців менше 6 місяців, для допомоги по тимчасовій непрацездатності - мінімальною заробітною платою.

Із прийняттям Постанови № 439 у Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за  загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений  постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі - Порядок),  було включено норму, а саме: пункт 29 Порядку, якою аналогічне обмеження застосовується саме при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності. При цьому пунктом 2 Порядку передбачено, що сума страхових виплат застрахованій особі та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

Враховуючи норму статті 19 Закону № 1105, допомогу по тимчасовій непрацездатності необхідно розраховувати таким чином: (фактична заробітна плата за розрахунковий період (наприклад - 21400,0 грн.) : кількість календарних днів розрахункового періоду (наприклад - 122 кал. дні)) х відсоток середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу (наприклад - 70 %) = 122,79 грн. - сума денної виплати для розрахунку суми допомоги. Цю денну виплату слід порівняти з мінімальною заробітною платою (1218 грн. : 30,44 = 40,01 грн.-середньоденний розмір допомоги) без застосування відсотку середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу. Отже, сума допомоги у даному випадку буде складати 200,05 грн. (40,01 грн. х 5 кал. днів), оскільки при її розрахунку застосовується середньоденний розмір допомоги - 40,01 гривень.

А якщо у зазначеному випадку застосовувати пункт 29 Порядку, яким передбачено обчислення середньої заробітної плати (яка дорівнює мінімальній заробітній платі), то до розрахованої із мінімальної заробітної плати середньоденної допомоги - 40,01 грн. слід застосовувати відсоток середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу, оскільки мінімальна заробітна плата є розрахунковою величиною при розрахунку денної суми допомоги (пункт 2 Порядку). Застосування такої норми призводить до подвійного застосування аналогічних норм, визначених статтею 19 Закону № 1105 і пунктом 29 Порядку, що безпідставно зменшує суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, яку застрахованій особі вже законодавчо обмежено розміром мінімальної заробітної плати.

На підставі вищевикладеного, просимо надати роз'яснення, як повинна розраховуватися допомога по тимчасовій непрацездатності у зазначеному випадку?

Відповідь

 Відповідно до пункту 29 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 № 439) (далі - Порядок) якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

Допомогу по тимчасовій непрацездатності необхідно розраховувати в такій послідовності:

1)  розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат;

2) розраховується сума денної виплати (середньоденна заробітна плата     помножується на відсоток страхового стажу);

3)  порівнюється   сума   денної   виплати   з   виплатою,   розрахованою   з мінімальної заробітної плати;

4)  якщо сума денної виплати не перевищує мінімальну виплату, ця сума помножується на кількість днів;

5)  якщо сума денної виплати перевищує мінімальну виплату, то сума виплати розраховується виходячи з мінімальної виплати ( враховуючи норму статті  19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», без додаткового урахування відсотка страхового стажу).

Питання

 Частиною 2 статті 26 Закону № 1105 передбачено, що сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. Тобто, у разі, коли сума допомоги у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, необхідно здійснювати доплату суми допомоги до рівня мінімальної заробітної плати (1218,00 грн. : 30,44) х 126 кал. днів = 5041, 26 гривень.

У разі, коли сума допомоги у розрахунку на місяць є більшою за розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, необхідно здійснювати обмеження суми допомоги до рівня максимальної величини-бази нарахування єдиного внеску.

Отже, обмеження суми допомоги по вагітності та пологах здійснюється із розрахунку: 20706, 00 грн. (максимальна величина липня 2015) : 30,44 х 126 кал. днів = 85707,72 гривень.

Обмеження суми допомоги по тимчасовій непрацездатності (частина 2 статті 24 Закону № 1105) максимальною величиною бази нарахування єдиного внеску (наприклад, якщо тимчасова непрацездатність тривала з 05.07.2015 по 02.09.2015) здійснюється: 20706,00 грн. (максимальна величина липня 2015): 30,44 = 680,22 грн. х 59 днів хвороби за липень - вересень (з 05,07.2015 по 02.09.2015) = 40132,98 грн. - сума допомоги.

Яким чином необхідно застосувати норму частини 2 статті 24 та частини 2 статті 26 Закону № 1105 при здійснені обмеження суми допомоги в розрахунку на місяць, оскільки при застосуванні іншого алгоритму обмеження максимальною величиною може бути порушено уніфікацію розрахунку допомоги та застосування єдиного розміру середньоденної плати для одного страхового випадку?

Відповідь

 Із урахуванням вимог статей 24, 26 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон) та пункту 2 Порядку сума допомоги по тимчасовій непрацездатності та сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах із урахуванням обмеження максимальною величиною розраховується в такій послідовності:

1)  розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат;

2)  порівнюється розрахована середньоденна заробітна плата з максимальною виплатою (розрахованою з максимальної величини  бази нарахування єдиного внеску);

3)  якщо сума середньоденної заробітної плати не перевищує максимальну, то сума денної виплати помножується на кількість днів, що підлягають оплаті;

4)  якщо сума середньоденної заробітної плати перевищує максимальну, то сума виплати (розрахована виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску) помножується на кількість днів, що підлягають оплаті.

При цьому якщо в повному місяці періоду тимчасової непрацездатності або відпустки по вагітності та пологах розрахована сума виплати перевищує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, то сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах в цьому місяці обмежується максимальною величиною.

Відповідно зменшується загальна сума страхової виплати.

Питання

 Відповідно до пункту 30 Порядку у разі коли на момент настання страхового випадку  застрахована  особа  працює  за  сумісництвом,   обчислення   середньої заробітної плати здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

У такому разі сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Яким чином обмежується сумарна заробітна плата, з якої розраховується допомога, розміром максимальної величини бази нарахування єдиного внеску за місцем роботи за  сумісництвом, якщо: застрахована особа влаштувалася за сумісництвом на роботу 01.09.2015 з окладом 5000,00 гривень, але до роботи вона не приступила, оскільки у цей день захворіла. За основним місцем роботи у розрахунковому періоді вересень 2014 - серпень 2015 застрахованій особі нараховували заробітну плату у розмірі 20000,00 грн. за кожний місяць?

     Відповідь

 Відповідно до пункту ЗО Порядку у разі коли на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. У такому разі сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Для виконання вимог пункту ЗО Порядку щодо сумарної заробітної плати, з якої розраховується виплата, у наведеному в запитанні випадку (страховий випадок настав у перший день роботи за сумісництвом) у довідку про середню заробітну плату за основним місцем роботи може бути включена інформація про заробітну плату місяця настання страхового випадку.

Питання

 Як розрахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності у зв'язку із доглядом за хворою дитиною та чи призначається така допомога у такому випадку: застрахована особа (мати дитини), яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до 10.10.2016 за основним місцем роботи, під час цієї відпустки влаштувалася 16 червня 2015 на роботу за сумісництвом 4 години на день (тарифна ставка - 3000,00 грн., страховий стаж 5 років). Із 20 по 28 липня 2015 вона доглядала свою хвору дитину, та надала копію листка непрацездатності для оплати на роботу за сумісництвом. Слід враховувати той факт, що застрахована особа тільки за основним місцем роботи знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і відповідно до пункту 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 № 455,листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років?

Відповідь.

 Статтею 31 Закону визначено, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Відповідно до пункту 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 №455, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.12.2001 за № 1005/6196, для догляду за хворою дитиною в період частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до З років листок непрацездатності не видається.

Враховуючи зазначене, у наведеному листі випадку допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

          Питання

             Застрахована  особа  оформила відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за основним місцем роботи та за сумісництвом, через півтора року у серпні 2015 вона надає листок непрацездатності у зв'язку із вагітністю та пологами за другою дитиною. Яким чином розрахувати такій застрахованій особі допомогу по вагітності та пологах за сумісництвом враховуючи той факт, що чинним законодавством, а саме, Законом України «Про відпустки» передбачено: надання суміснику щорічної відпустки повної тривалості у перший рік роботи не за основним місцем роботи до настання 6 місячного строку неперервної роботи одночасно з відпусткою за основним місцем роботи (пункт 6 частини 7 статті 10 Закону); надання відпустки без збереження заробітної плати на строк до закінчення відпустки за основним місцем роботи чи за сімейними обставинами або іншими причинами не більше 15 к. днів, відповідно до пункту 14 частини 1 статі 25 та 26 Закону; надання щорічної відпустки за сумісництвом одночасно з відпусткою за основним місцем роботи або за бажанням сумісника в інший час, а надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за сумісництвом не передбачено?

Відповідь

 Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлено право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення за соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, зокрема, на допомогу по вагітності та пологах.

При цьому Законом не передбачені підстави для відмови в наданні допомоги по вагітності та пологах.

Відповідно до статті 25 Закону допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв'язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до статті ЗО Закону застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), допомога по вагітності та пологах надається за основним місцем роботи та за сумісництвом. Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах здійснюється відповідно до Порядку.

Питання

Відповідно до статті 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення,  яке повністю  або частково компенсує втрату заробітної плати. Враховуючи нову редакцію Порядку, просимо дати роз'яснення чи надається допомога по тимчасовій непрацездатності за дні хвороби застрахованої особи (працює на підприємстві вахтовим методом - вахта щомісяця по 15 днів), які припадають на період міжвахтового відпочинку ?

Відповідь

 Порядок не передбачає особливостей обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які працюють на підприємстві вахтовим методом. Враховуючи зазначене, визначений пунктом З Порядку механізм обчислення середньоденної заробітної плати застосовується, зокрема, для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності для застрахованих осіб, які працюють вахтовим методом.

Питання

        Як розрахувати середньоденну заробітну плату для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, враховуючи пункти 3 та 32 Порядку у такому випадку:

    тимчасова непрацездатність застрахованої особи тривала з 05 по 12 серпня 2015, у розрахунковому періоді серпень 2014 - липень 2015 бухгалтер бюджетної організації нарахував застрахованій особі заробітну плату, зокрема, за липень 2015 за 23 робочих дні (усі робочі дні липня) згідно із табелем робочого часу та відобразила це нарахування у відомості про заробітну плату.

Крім того у серпні 2015 було з'ясовано, що ця застрахована особа була тимчасово непрацездатною з 27 по 31 липня 2015.

Застрахована особа надала листки непрацездатності за період з 27 по 31 липня 2015 та з 05 по 12 серпня 2015 для призначення допомоги 20.08.2015, тобто, після надання до фіскальних органів Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (додаток 4 до Порядку № 435) за липень 2015.

Після чого їй у серпні 2015 була сторнована заробітна плата за 5 робочих днів липня 2015 та нарахована допомога по тимчасовій непрацездатності по першому листку непрацездатності (з 27 по 31 липня 2015).

Виникає питання, які дані про нараховану заробітну плату необхідно використовувати при обчисленні середньоденної заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності по другому листку непрацездатності (з 05 по 12 серпня 2015)?

Відповідь

 Порядком передбачено, що середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (пункт 32 Порядку).

 

 

 

Переглядів: 1989 | Додав: zloy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 381 2 3 4 »
38 Размещение отзывов  
0
Мы предлагаем услуги по написание и размещение положительных отзывов про Вас в интернете!!!

Работаем с самыми популярными площадками:
yandex.ru, google.ru, zoon.ru, yell.ru, otzyvru.com, ru.otzyv.com, 2gis.ru, hh.ru, pravda-sotrudnikov, spr.ru и многик другие.

Сайт https://otzyvtop.creatium.site/
Тел. 985-882-26-76
E-mail otzyv.top10@gmail.com

37 Артем  
0
Здравствуйте! Увеличиваю поток клиентов с онлайн карт!

Накрутка рейтинга на Авито/Яндекс/2гис/Маркетплейсы и др.

А так же:
- Реклама в Яндекс/Гугл, ВК и Инстаграм.
- Создание и СЕО сайтов.
- Авито продвижение.

Если интересно, пишите мне в WhatsApp: +7(962) 546-38-36

36 Ангелина  
0
Не удалось дозвониться
Прошу связаться со мной по номеру телефона +7(910)355-45-93, с уважением, Ангелина

q_kazamirova@mail.ru

35 Дмитрий  
0
Платите за SEO-продвижение давно, но результатов все нет? Я помогу вывести любые запросы Вашего сайта в ТОП Яндекса за 5 дней! Бесплатный тест.

Кейсы и обратная связь: https://telegra.ph/Kejsy-po-bystromu-vyvodu-sajtov-v-TOP-04-09

С уважением, Дмитрий

34 Cистемы автообзвона  
0
Добрый день, меня зовут Сергей, я системы автообзвона настраиваю и ежедневно привожу по 10-15 заявок для вашего бизнеса. стоимость заявки от 50 до 150 рублей.

Могу и вам настроить подобную рекламу буквально за 1-2 дня. Стоимость настройки всего от 5000 рублей. Давайте созвонимся или спишемся в ватсап, обсудим детали и начнём выгодное сотрудничество.

связь со мной :

+79081788000

https://wa.me/+79081788000

33 Владислав  
0
Меня зовут Владислав, и я представляю команду Web Hero. Мы обнаружили несколько технических недочетов на вашем сайте, которые могут отталкивать ваших клиентов.

Наша команда готова приступить к исправлению этих проблем немедленно, чтобы ваш сайт работал безупречно.

Давайте обсудим возможности сотрудничества и наши предложения по улучшению вашего веб-ресурса. Просто оставьте заявку на нашем сайте: wbhr.ru, или свяжитесь со мной напрямую по адресу sale.tp1@wbhr.ru.

С уважением,

Владислав

Web Hero

32 Информационный ресурс  
0
Понимание текущих событий в судостроительной отрасли России имеет огромное значение для профессионалов и специалистов этой сферы. Новости и аналитика, публикуемые на отраслевом портале https://sudostroenie.info, помогают быть в курсе последних событий, тенденций и инноваций в судостроительной промышленности. Благодаря этому информационному ресурсу можно своевременно реагировать на изменения на рынке, принимать обоснованные решения и быть успешным в своей деятельности. Поэтому важно следить за обновлениями на портале https://sudostroenie.info и не упускать возможность получить актуальную информацию из первых уст.

31 СУ РИД  
0
Ценность компании определяется наработками и людьми, а не набором железа или недвижимости. Поэтому крайне важно правильно выявлять и управлять своими нематериальными активами (НМА). Каждая компания, которая создает продукт, является генератором РИДов. Правильный учет РИДов - гарантия стабильного будущего. Учет НМА в "СУ РИД" https://lp.ip-manager.ru - это просто и эффективно.

30 Ace Of Base  
0
Помнишь хит группы Ace Of Base - All for You?
Мы все так любили отрываться под этот трек.
Вышла новая версия
https://music.yandex.ru/album/28200333
Послушай на Яндекс Музыка

29 Испытайте удачу!  
0
Хорошая новость!
Теперь любой житель планеты может играть в Европейское лото! https://affl.ink/?l=a2picJNolWjCZ5TUrA==
Мы дарим вам один бесплатный билет лото чтобы вы могли выиграть джекпот более 250 миллионов долларов в международную онлайн лоторею .
У вас есть шанс сорвать крупный джекпот в 250 миллионов долларов. Играть могут все жители планеты которым уже исполнилось 18 лет. Страна не имеет значение! Испытайте удачу!

1-10 11-20 21-30 31-38
Ім`я *:
Email *:
Код *: