Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Квітень » 10 » Відпочинок дітей: на папері і насправді
22:02
Відпочинок дітей: на папері і насправді

   За останні чотири роки захворюваність дітей шкільного віку  в Україні зросла на 8,5%, а підлітків –  на 15%. При цьому лише 7% школярів можна вважати  здоровими. З огляду на таку кричущу статистику,  влада мала б негайно вживати заходів, щонайперше - поліпшувати оздоровлення та відпочинок дітей. Проте, наша держава не поспішає інвестувати у своє майбутнє, й у звітах зазвичай подає «надуті» дані про кількість оздоровлених маленьких українців. Ці та інші проблеми й реальні можливості відпочинку й оздоровлення дітей та молоді обговорили на нещодавніх (до речі, перших у цьому скликанні) парламентських слуханнях.


 Пропозиції врахують 

Через якихось два місяці батьки, котрі виховують школярів, сушитимуть голови над тим, куди відправити своє чадо на канікули. Поки ж про літній відпочинок та оздоровлення маленьких українців говорять представники органів влади, депутати, профспілківці та громадські діячі. Та, як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Рибак, відкриваючи парламентські слухання, це питання, на жаль, розглядається із певним запізненням:  літо ж - уже на носі. Тому зараз народним обранцям вкрай важливо почути думки, зауваження щодо того, як забезпечити повноцінні літні канікули для дітей України.

Парламентарі зі свого боку пообіцяли, що  пропозиції обов’язково врахують  органи влади та фахівці, які покликані забезпечити належний відпочинок. Власне,  це вони маютьбез нагадування робити щороку. За словами спікера, зрушенням у цій сфері став Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», положення якого втілюються в життя, незважаючи на економічні труднощі. Принаймні центральні та місцеві органи влади, як і органи самоврядування, щорічно звітують про позитивні показники оздоровлення дітей упродовж літа. Та навіть сам очільник парламенту ставиться до таких звітівскептично.

«Відповідно до вимог щорічно оздоровлюватися мають не менш ніж 50% дітей шкільного віку,– зазначив  Володимир Рибак. – Наприклад, торік охоплено понад 28 млн школярів – майже 69% загальної їх кількості. Більше того, така статистика оздоровчої кампанії зростає. Але якщо здійснити навіть поверхневий аналіз, виявиться, що реально оздоровлено лише 996 тис. дітей, а 1,9 млн відпочивали у пришкільних таборах».

Табори на асфальті

Що ж простежується крізь призму офіційних цифр? Про це з трибуни парламенту говорила заступник міністра соціальної політики Лідія Дроздова.  Упродовж 2012 року відпочинком було охоплено 2 млн 843 тис. дитини, що становить 68,9%. Проте з них оздоровилися 996 тис. осіб, а 1 млн 848 тис. скористалисяпришкільними таборами. Це зайвий раз підтверджує, що відносно високі показники досягнуто за рахунок саме так званих відпочинкових послуг.

«Ці послуги не дають повноцінного відновлення сил, - погодилася Лідія Дроздова.  – Торік ними забезпечено 65% дітей, а оздоровчими – 35%. Маємо такі регіони, де оздоровлюють більш ніж 50% школярів: це - Київ та Севастополь, Київська, Миколаївська, Донецька і Дніпропетровська області. Але є регіони, де щороку низький відсоток оздоровлених дітей: Закарпатська -6%, Чернівецька - 14,5%, Івано-Франківська - 15,8%, Волинська - 18,2%, Кіровоградська  області -16,6%».

Турбує тривожна тенденція з оздоровлення діток в  останні роки й голову Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Лілію Гриневич. Те, що утричі менше дітей отримали оздоровчі послуги, ніж відпочинкові,  назвати  системним  оздоровленням важко. Голова освітнього комітету звернула на це увагу урядовців та народних депутатів.

«Уявіть свою власну відпустку, яку ви проводите не в Криму, Єгипті чи на Мальдівах, а тут, у стінах Верховної Ради, й маєте прогулянку раз на день у Маріїнському парку,- звернулася до колег Лілія Гриневич. - І от після цього сприйміть, будь ласка, такі дані: з більш як 2,5 млн дітей, які, за статистикою, відпочивали і оздоровлювалися торік, 1,9 млн - відпочивали в таборах денного перебування при школах. І  я цілком погоджуюся з визначенням «табори на асфальті». Але якщо діти – це квіти життя, то на асфальті вони не ростуть. І тим більше не оздоровлюються».

Дитячими проблемами переймається й голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, котрий взяв участь в обговоренні цієї болючої проблеми. У своєму виступі він наголосив, що поступово відбувається трансформація послуг з якісніших – оздоровчих, на менш витратні та менш ефективні – відпочинкові у пришкільних таборах. Якщо така тенденція продовжуватиметься й надалі, оздоровити молоде покоління українців буде складно. А робитице необхідно, адже стан здоров’я дітей погіршується через негативні соціально-економічні, екологічні та психоемоційні фактори.

«Згідно з Державною програмою, в Україні мало б оздоровлюватися не менш ніж 50% школярів, але в реальності маємо - лише 42%, - зазначив він. – Діти наші нездорові  - й це знають на усіх щаблях влади. Але коли вчитуємося у проект постанови сьогоднішніх слухань, інформацію подану міністерством, бачимо цифру 68,9% школярів, які оздоровлюються і мають змогу відпочивати. Звідки така статистика, адже здебільшого дитячі табори розпродані, зруйновані,  розкрадені?  Наведу приклад: у Дніпропетровській та Кіровоградській областях знищено цілу низку піонерських таборів, де справді можна було оздоровлювати дітей. А ті, що залишилися, потерпають від недостатнього фінансування».

Тривожна тенденція

Голова КВПУ також зауважив, що путівки у дитячі табори відпочинку щороку дорожчають. Частково табори фінансуються з фонду соціального страхування. Михайло Волинець висловив сумніви щодо того, чи зможе фонд так само якісно надати допомогу і профінансувати оздоровлення школярів, коли, скажімо, нині металургія знижує темпи виробництва.

«Такі ж кризові економічні явища в інших галузях, - додав він. – Дуже вони відчутні й у вугільній, яка не може працювати ефективно. Тільки й чути: то там, то там закривають шахту, звільняють працівників. Люди залишаються без роботи – без засобів для існування. Про яке оздоровлення дітей може йти мова, коли у батьків на хліб не вистачає?  Не буде зарплат і роботи, зменшуватиметься й фінансування фондів»

Михайло Волинець закликав урядовців, народних депутатів та громадськість  звертати увагу на всі фактори, які впливають на відпочинок дітей. Адже це питання потребує комплексного підходу.

Про те, що дедалі більше простежується тенденція до зменшення кількості стаціонарних дитячих закладів оздоровлення, яскраво засвідчують  такі дані: у 2010 році у країні діяло 815 таких закладів, у 2011 році їх вже було 788, а  торік - 784. А нові не будують. Окрім того,  матеріально-технічна база тих, що вберегли, у багатьох випадках не відповідає сучасним вимогам, що створює передумови й призводить до припинення експлуатації їх взагалі.

Не дозволяє сімейний бюджет

Учасники слухань неодноразово наголошували, що більшість дитячих  оздоровчих закладів необхідно ремонтувати, оновлювати їхню  матеріально-технічний стан, а сам зміст і структуру освітньо-виховної діяльності потрібно змінювати з урахуванням сучасних вимог. Зараз як ніколи потрібна державна підтримка та економічне стимулювання діяльності дитячих закладів оздоровлення. Турбує й те, що далеко не всі батьки можуть «потягнути»  путівки для своїх чад – сімейний бюджет не дозволяє. До речі, у деяких регіонах їх вартість у декілька разів перевищує середньостатистичну ціну по Україні.

Рекомендації за підсумками парламентських слухань

Уряду пропонується розробити та подати на розгляд Верховної Ради законопроекти:

- про внесення змін до статті 2 Закону "Про здійснення державних закупівель" щодо здійснення закупівель послуг оздоровлення та відпочинку в державних підприємствах "Міжнародний дитячий центр "Артек" та "Український дитячий центр "Молода гвардія" без застосування процедур, передбачених Законом "Про здійснення державних закупівель";

- про внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення замовників будівництва (реконструкції) дитячого закладу оздоровлення та відпочинку від сплати податку на землю на період їх будівництва (реконструкції) та звільнення в подальшому від податку на прибуток протягом перших п'яти років після введення дитячого закладу оздоровлення та відпочинку в експлуатацію;

- про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік", в якому передбачити збільшення фінансування за бюджетною програмою "Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, у дитячих оздоровчих таборах МДЦ "Артек" і УДЦ "Молода гвардія" на 76,7 млн грн для забезпечення обов’язкового викупу державою путівок.

На думку учасників слухань, уряд також має:

- розробити та затвердити Державну цільову соціальну програму оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року, передбачивши фінансування в повному обсязі заходів, передбачених програмою, в першу чергу спрямованих на розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів;

- внести зміни до нормативно-правових актів щодо вдосконалення механізмів організаційного забезпечення дитячого оздоровлення та відпочинку; а також диференціації норм харчування дітей в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку відповідно до віку дитини, фізіологічних потреб, стану здоров’я та типів закладів.

Повну версію статті читайте у газеті «Аспект» № 14(394)

Переглядів: 670 | Додав: zloy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: